Top service menu

  • Autentisk vin til ærlige priser
  • Fri fragt v. køb for 995 kr.
  • Levering indenfor 3-5 arbejdsdage
Ebeltoft Vinfestival 2014

Ebeltoft Vinfestival 2014

Den første weekend i november 2014 var jeg med til den 22. udgave af Ebeltoft Vinfestival. Festivalen er arrangeret af de lokale vinhandlere Hos Walter og Lorentsens Vinforsyning – og qua Vinhits tætte samarbejde med Lorentsen var jeg selvfølgelig med.

Det blev til tre spændende dage med hyggelig atmosfære, ny viden, god mad og ikke mindst en overflod af fantastiske vine. Her kommer en personlig rapport fra festivalen.

Portvinssmagning til Ebeltoft Vinfestival 2014

Her står jeg med aftenens bedste portvin efter min mening. En lækker vintage port årgang 2003 fra Quinta da Romaneira

Portvinssmagning

Torsdag aften blev festivalen sparket i gang med en portvinssmagning, hvor Hos Walter og Lorentsens Vinforsyning havde stykket et fælles smageprogram sammen.

Vi skulle igennem otte forskellige portvine, som alle blev kompetent præsenteret. Marco Andreis fra ViniPortugal præsenterede Walters vine og Mogens Lorentsen præsenterede deres egen-importerede vine.

Et personligt højdepunkt var Walter Maynard’s Colheita White fra 2004, som blev serveret let kølig og bød på en anderledes, svagt oxideret smag med både syre og sødme.

Derudover var Quinta Romaneiras Vintage 2003 portvin en sand perle, som – selvom den stadig er ung – præsterer en lækker harmoni mellem frugt, syre og sødme. Den sælger vi for blot 285 kr. og den kan ligge rigtig mange år i kælderen, hvor den bare vil blive bedre og bedre. Se hele Vinhits udvalg af portvin.

Pomerolsmagning

Pomerol-smagning til Ebeltoft Vinfestival 2014

Det var et seriøst godt batteri som var linet op til fredagens Pomerol-smagning.

Fredag aften havde Lorentsens Vinforsyning inviteret til en smagning med det meget specifikke og atypiske tema: Pomerol. Pomerol er et fantastisk, lille område lige vest for Saint-Émilion i Bordeaux.

Pomerol fik AOC status i 1936 og står i dag som et af de bedste og mest eksklusive områder i verden med flagskibe som Château Pétrus, Le Pin og L’Eglise-Clinet. I området findes blot cirka 150 producenter, som fordeler ca. 800 hektar vinmarker imellem sig. Det giver et snit på 5,25 hektar per producent, så der er tale om meget begrænsede produktioner – og her findes ingen kooperativer.

Vi er på højre bred i Bordeaux, så derfor er det selvfølgelig Merlot, der er den dominerende drue. Det giver tætte, modne og fyldige vine, men glem alt om den marmelade-fornemmelse, som Merlot kan tendere til i fuldmodne oversøiske eksempler. Pomerol er den ægte vare og vinene viser efter min mening det ypperste, som kan opnås med Merlot. På smageprogrammet var syv vine, hvor de seks kom fra selve Pomerol og den sidste kom fra nabo-appelationen Lalande-de-Pomerol. Per Lorentsen stod for en god og personlig introduktion til området og vinene. Man fornemmede en tydelig passion og entusiasme.

Alle vinene var gode, men især to skilte sig ud i min karakterbog: Château Clos de Salles 2000 og Clos de la Vieille Eglise 2007. Clos de Salles var præcis på toppen modenhedsmæssigt og havde klaret de 14 år perfekt – måske fordi den udover 50% Merlot er lavet på 50% Cabernet Sauvignon, som havde bidraget flot med stringens og elegance. Clos de la Vieille Eglise var yngre med en større fylde og syre og en lang, saftig eftersmag. Duften i sig selv kunne jeg blive afhængig af med noter af røg, modne bær, jord, trøfler…

Generelt var det en aften med et virkelig højt niveau. Jeg tror ikke, at jeg før har givet gennemsnitligt så høje ratings til en smagning før. Vinene fra Pomerol koster nogle penge, for der er ikke mange på markedet. Men efter min mening er de hver en krone værd. Se Vinhits udvalg af vin fra Pomerol.

Vinfestival: 150+ vine på 3 timer

Ebeltoft Vinfestival 2014

Jeg skænker lidt Crianza fra Burgo Viejo til en interesseret gæst. Hårdt arbejde…

Hovedattraktionen til Ebeltoft Vinfestival er den store smagning lørdag, hvor besøgende fra kl. 13-16 får mulighed for at smage over 150 vine. Her havde Walter og Lorentsen hver sin stand og derudover var der linet op med smagsprøver på diverse delikatesser så som olie, ost, brød, pesto, chokolade og meget andet. Som besøgende får man udleveret et smageskema og et vinglas, og så er det ellers bare med at gå i krig. Jeg hjalp til hos Lorentsen, hvor jeg skænkede østrigske og spanske vine (vi forhandler dem alle hos Vinhit, og jeg kender dem rigtig godt).

Fra Østrig serverede jeg vine fra Josef Bründlmayr, som er en lille, spændende producent fra Kremstal-området vest for Wien. Hovedattraktionen var hans delikate hvidvine lavet på Gruner Veltliner druen og især den fadlagrede Grüner Veltliner Gebling Reserve 2010 til blot 115 kr. faldt i gæsternes smag.

Fra Spanien serverede jeg vine fra Rioja og Ribera del Duero. Fra Rioja havde vi hele striben med fra Bodegas Burgo Viejo, hvor især deres Burgo Viejo Reserva 2009 til 110 kr. var et stort hit. Vinene fra Bodegas Felix Callejo fra Ribera del Duero var også meget populære med deres rå tempranillo-power. De fleste af smagerne vurderede her, at deres Callejo Reserva 2006 til 170 kr. var det bedste køb. Det er jeg enig i, selvom man nu også får meget vin for pengene med deres Crianza til 115 kr..

Det var tre gode timer med mange sjove snakke om vin – og godt humør efterhånden som smagningen skred frem.

Gallamiddag

Chevre Chaud fra fra Karens Køkken

Sådan kan varm gedeost også se ud. Karens fortolkningaf chevre chaud var lige i skabet.

Lørdag aften var der dækket op til stor gallamiddag med tre-retters menu og 6 forskellige vine. Maden fra Karens Køkken var formidabel og alt var tilberedt perfekt:

  • Forret: Anretning med laksetærte
  • Hovedret: Oksemørbrad med svampe, pebersauce og garniture
    • En rimelig harmløs og meget klassisk, tør Bordeaux-vin (Lorentsens Vinforsyning)
    • En kraftig, fuldmoden portugisisk rødvin med en anelse sødme bag tanninerne (Hos Walter)
    • Den fantastiske “La Ferme Romaine” fra Domaine Lafond i Lirac, som simpelthen er et fund til prisen på 130 kr. (Lorentsens Vinforsyning)
  • Dessert: Chevre chaud
    • En “Sur lie” kirsebærvin fra Frederiksdal Kirsebærvin. Sjovt at prøve, men jeg havde nok foretrukket en portvin eller Sauternes. (Hos Walter)

Konklusion

Det var SÅ godt. Jeg glæder mig allerede til Ebeltoft Vinfestival 2016 – og håber at vi ses 🙂

PS: Vil du se flere billeder, så kig forbi vores Facebook-side, hvor der er et fint billedgalleri fra festivalen.

Disclaimer: Jeg deltog på festivalen via mit arbejde for Vinhit og det var derfor uden omkostninger for undertegnede.

, , , ,

Comments are closed.

Kortlogoer 

Lorentsens Vinforsyning ApS · CVR: 28891288 · Erik Menveds vej 20, 8400 Ebeltoft · +45 86343772 · [email protected] ·     Kontrolrapport fra Foedevarestyrelsen

Alderskrav