Top service menu

  • Autentisk vin til ærlige priser
  • Fri fragt v. køb for 995 kr.
  • Levering indenfor 3-5 arbejdsdage
Route des vins d'Alsace

Vinrejse Alsace 2014: Besøg hos Lipp, Scherer og Mochel

I maj 2014 tog Vinhit en forlænget weekend i Alsace og Sydtyskland. Formålet var at hilse på vores gode, faste leverandører men også at besøge nye steder. Her kommer en rejsedagbog fra vores dage i Alsace.

I Alsace havde vi planlagt tre smagninger hjemmefra: To i den sydlige del i Husseren-les-Châteaux og et i Traenheim nordpå. Alt i alt havde vi to meget inspirerende dage hvor vi fik nydt foråret, testet det lokale cuisine og ikke mindst smagt en hel masse vine.

Vi har også lavet et flot billedgalleri fra turen til Alsace, som kan ses på vores Facebook-side.

1. stop: François Lipp i Husseren-les-Châteaux

På besøg ved Jean-François Lipp i Alsace

Jean-François Lipps fine skilt på Route du Vin i Alsace.

Vores første stop var hos Jean-François Lipp i Husseren-les-Châteaux. Det er et lille familieforetagende, hvor bedstefaderen tog imod os inden han modvilligt overlod det til sit barnebarn at vise os rundt og afholde smagningen.

De ejer 8 hektar og er for nyligt gået over til 100% økologisk drift – både af ideologiske årsager og for at tænke på deres eget helbred, når de arbejderne i markerne. Årligt producerer de ca. 55.000 flasker, som primært sælges til folk som kommer forbi og nogle få som eksporteres til Italien, Danmark og en restaurant i Paris.

Deres vine er meget typiske for Alsace både i forhold til smag og pris. De ‘normale’ vine ligger omkring 7 Euro og Grand Crus samt Vielles Vignes koster lidt mere. Til smagningen kom vi igennem stort set hele batteriet og smagte på i alt 15 forskellige vine (heldigvis huskede vi at spytte lidt ud, da vi skulle videre til en anden smagning). Generelt holdte vinene et fint niveau, om end de var lidt simple og manglede noget klasse.

Et af højdepunkterne var efter min mening deres standard Riesling Tradition 2012, som til beskedne 7 Euro bød på en tør, frugtig smagoplevelse med en lækker, letkrydret eftersmag. Klassisk Alsace-Riesling og en perfekt ledsager til mad på grund af dens rene, skarpe smag. Derudover var deres Riesling Vendanges Tardives 2007 (senthøstet) en super vin med en rund, blød smag med noter af nødder. En flot farve og en god ledsager til foie gras, dessert eller bare alene.

Alt i alt var besøget hos Lipp godt som en reminder om den enkle, traditionelle Alsace-vin, som stadig holder 100%.

2. stop: André Scherer i Husseren-les-Châteaux

André Scherers vingård

André Scherers vingård i Husseren lex Châteaux med de gamle ruiner i baggrunden, som også ses på deres etiketter.

100 meter fra Lipp ned af Route du Vin ligger André Scherer, som vi har handlet med i mere end 30 år. Vi kender familien rigtig godt blev taget godt imod af Christoph, som i dag driver vingården som niende generation, efter at hans far André er gået på velfortjent pension.

Vi startede med den obligatoriske tur i kælderen, hvor vinen opbevares på store stål- og træfade inden den hældes på flaske. Her måtte Christoph lige tappe et glas til os fra fadet med Muscat fra 2013-høsten, som han mente var den bedste de nogensinde havde lavet. Det var svært at vurdere, da den stadig var meget sprød og frisk, men det bliver spændende at smage den, når den kommer på flaske.

Efter turen i kælderen skulle der smages på hele udvalget. Jeg kender i forvejen de fleste af Scherers vine ret godt, men det er altid noget helt særligt at smage dem hos producenten og høre hans ord om vinene. Mine personlige højdepunkter var hans Pinot Gris Kammerhof 2012, som har en super duft og en tør, fed smag – præcis som en god Pinot Gris fra Alsace skal være. Derudover er hans Gewürtztraminer Holzweg 2012 også lige i skabet med en overvældende, parfumeret duft og en god smag uden for meget sødme.

Alt i alt holdte alle Scherers vine et virkelig højt niveau og de var generelt et hak bedre end Lipps. De kan deres kram og vi blev bekræftet i, at vi handler med en af de allerbedste producenter i Alsace.

3. stop: Frédéric Mochel i Traenheim

Frédéric Mochel

Frédéric Mochels spændende vine “Trovium” og “Traenheim”.

Sidste besøg i Alsace var i den nordlige del i den lille by Traenheim, som ligger lidt vest for Strasbourg. Her ligger den unge ambitiøse vinproducent Domaine Frédéric Mochel, som tidligere på året blev fremhævet som en af de bedste “New Generation Alsace Producers” af Decanter-magasinet.

Vi blev taget godt imod af Guillaume Mochel, som driver vingården i dag. Han er midt i 30erne og man fornemmer virkelig, at han går op i at få det bedste ud af sine knap 10 hektar (hvor ca. halvdelen er Grand Cru marker). I kælderen så vi det nyeste, mest moderne udstyr, som vidnede om, at intet bliver overladt til tilfældighederne.

Vi fik smagt knap 15 forskellige vine og generelt var niveauet godt uden at være prangende. Der var nogle rigtig fine Riesling, Gewürtztraminer og Pinot Noir vine, som leverede varen, men som måske også var lige dyre nok i forhold til, hvad man ellers kan finde i Alsace. Hans Pinot Gris Vendanges Tardives 2009 var dog en exceptionelt god dessertvin med perfekt balance mellem frugt, syre og sødme.

Rigtig spændende blev det til sidst, hvor vi smagte hans “Traenheim” og “Trovium” vine. Disse er lavet på en planding af Pinot Blanc og Pinot Gris, som efterfølgende lagres på nye barriques (egetræsfade), hvilket er meget atypisk for Alsace. Guillaume fortalte, at hans ambition med disse vine var at få Traenheim på vinkortet ligesom Meursault og Chablis – de store hvidvinsbyer i Bourgogne. Om det kommer til at ske, er svært at sige, men vinene var gode og det var interessant at prøve noget nyt i Alsace, som ellers holder godt fast i traditionen med at fokusere på enkeltdruevine på de syv godkendte druer.

, , , , ,

Comments are closed.

Kortlogoer 

Lorentsens Vinforsyning ApS · CVR: 28891288 · Erik Menveds vej 20, 8400 Ebeltoft · +45 86343772 · [email protected] ·     Kontrolrapport fra Foedevarestyrelsen

Alderskrav